sábado, 2 de abril de 2011

VICENT MARTÍ "GALÁN": UNA VIDA DEDICADA A L'ESPORT


Des de hui, 2 d'abril, el pavelló d'esports cobert de Picanya rep el nom de Vicent Martí “Galán”. És el reconeixement de tot un poble a la llarga i intensa trajectòria d'una persona dedicada a l'esport.

Vicent Martí Company (Picanya, 1925), des de ben jove manifestà la seua preferència per la pràctica del ciclisme. Als catorze anys guanya la primera cursa: Picanya – Montroi - Picanya. Després aconseguí molts guardons en nombroses competicions a València i Múrcia. El tall en qualsevol carrera esportiva que podria suposar el servici militar, en el cas de Vicent fou tot el contrari, participà i guanyà moltes curses. Com anècdota, cronometrava 9 hores en el seu desplaçament en bicicleta de Picanya a Cartagena (303 km), ciutat on feia la “mili”.

Va ser soci fundador de la Penya Ciclista Tarazona i del Bici-Club València. Llocs on tingué una participació molt activa, gràcies a la seua vinculació a diverses organitzacions de ciclisme esportiu. Des que deixà l'esport de competició a 1953 ha estat mol involucrat en la pràctica d'aquest esport, be siga “...com directiu de club ciclista, organitzador de proves, entrenador, preparador físic, seleccionador regional, director d'escola ciclista, articulista de premsa, participació en cicle-passejos, participació en el campionat europeu de veterans, guanyador de premis...”(*)

“Galán”, un premi ben merescut a la teua llarga, intensa i plena trajectòria a favor de Picanya i d’un esport tan esforçat. I tot a canvi “... de nada. Sólo por su gran amor al ciclismo.”, paraules que va rebre a 1999 quant els integrants del Bici-Club València li reteren homenatge.

(*) En cursiva text del llibre: CICLISME EN LA SANG. Una història del ciclisme a Picanya. Alfred Ramos. Col·lecció Pont Vell. Així com l’extracte de la biografia de Vicent Martí, que també prové de la mateixa font.

7 comentarios:

  1. vecino de Picanya2 de abril de 2011, 21:45

    Ha estado muy bien este homenaje , únicamente le ha faltado un detalle, que espero que el Ayuntamiento lo lleve a cabo.Que en la fachada del pabellòn donde esta el nombre de "Pabello municipal" ponga tambien el nombre del pabellón "Vicent Marti "Galàn"". Enhorabuena a Vicent Galan y toda su familia.

    ResponderEliminar
  2. Tot ha estat molt bé, el tio Vicent es mereixia aquest reconeixement, encara que ell hauria preferit que fos un belodrom.
    També m'he adonat que el senyor Alcalde a nomenat a moltes persones que sempre han estat fent costat a la penya ciclista Tarazona... però s'ha oblidat d'una persona, estant present la seva vídua i els seus fills en l'acte. Manuelet l'ouero.

    ResponderEliminar
  3. Estoy muy de acuerdo con el anterior comentario, el tipo "Manuelet" estuvo muy de cerca, activo y al lado del "Tio Vicent", no se si sus familiares se quedaron algo frustrados al nombrar a aquellos que fueron relevantes en la Peña Ciclista y no al tipo "manuelet". ¿Porque no le envia el Sr. Alcalce una carte a los familiares?

    ResponderEliminar
  4. Quisiera saber que relacion bien laboral, de partido, o de otra indole tiene Alfred Ramos que presento el acto con el Ayuntamiento quien fue el ordanizador del acto, ya que daba la sensacion de que es como si fuera el cronista oficial de Picanya. Eso si , lo hizo muy bien.

    ResponderEliminar
  5. Un comentarista anònim pregunta sobre el paper d’Alfred Ramos a l’homenatge a Vicent Martí “Galán”, cal explicar el que sabem:
    a) És l’autor del llibre: “CICLISME EN LA SANG. Una història del ciclisme a Picanya”. On al llarg de 332 pàgines ens narra la seua i ampla i documentada visió sobre el ciclisme al nostre poble. El llibre es va editar l’any 2007 com part de les celebracions pel 50 aniversari del GP ciclista de la Puríssima Sang. Va compartir amb Vicent i altres veterans ciclistes, així com amb els seus familiars, llargues xerrades per esbrinar totes les dades, fets i anècdotes que en llibre s’arrepleguen i que, a la fi, ja formen part de la història del nostre poble.
    b) És el director de la col•lecció d’Estudis Locals Pont Vell, que edita l’Ajuntament de Picanya, de la qual l’esmentat llibre és el número 12. En la solapa del llibre podreu llegir una breu biografia d’Alfred.
    Per tant, creguem que la seua experiència i dedicació al coneixement de la història del ciclisme a Picanya avala suficientment la seua presència a l’homenatge.

    ResponderEliminar
  6. Jo vaig estar a l'acte i estigué molt bonic!

    ResponderEliminar