domingo, 27 de marzo de 2011

ELS HORTS SOLIDARIS DE PICANYA: EL LLIBRE


Un excepcional llibre que ens conta una part de la història del nostre poble, ha vist la llum. Reflexa amb un treball molt meticulós, que ens aporta nombroses documentacions, fotografies i imatges, la participació de Picanya tant en l'acollida per part de les famílies de les xiquetes i xiquets evacuats de Madrid, com en la seua vida en les Colònies Escolars en règim col·lectiu organitzades i sostingudes per la República.

Els autors, Cristina Escrivà Moscardó i Rafael Maestre Marín s’han especialitzat al llarg del seu prolífic currículum a la investigació en profunditat de la societat en temps de la Segona República i, per tant, en com es visqué la confrontació de 1936. Molt s'ha escrit sobre esta època, més sobre l'aspecte bèl·lic i polític, però els autors ens parlen de la vida a la rereguarda i la seua quotidianitat, un aspecte de la qual va ser la intensa solidaritat amb la que al nostre poble es reberen als menuts evacuats de Madrid.

A Picanya el govern republicà creà tres colònies: 1,2 i 3. Situades als Horts d'Albinyana, Lis i Coll, respectivament. Abans d'integrar-los als nous establiments escolars, les xiquetes i els xiquets varen ser acollits per famílies de Picanya.

Part de la metodologia emprada pels dos estudiosos autors ha sigut la investigació de les fonts orals. Així moltes persones que visqueren estes colònies, tant evacuades com picanyeres o picanyers, han confirmat amb les seues vivències i testimonis el que s'arreplega al llibre. Es tracta d'un treball molt seriós que meresqué el primer premi en la 12ª edició dels premis d'Història Local, i que ha publicat l'Ajuntament de Picanya en la col·lecció Pont Vell, baix la coordinació d'Alfred Ramos.

No hay comentarios:

Publicar un comentario