lunes, 28 de marzo de 2011

ELS HORTS SOLIDARIS DE PICANYA: LA PRESENTACIÓ DEL LLIBRE.


El passat dissabte, 26 de març, es va presentar el llibre “Els horts solidaris de Picanya”. Es va fer als jardins de l'Hort de Lis, seu de la Colònia Escolar núm.2. El dia isqué perfecte, ens regalà un sol primaverenc que ajudà a que un acte prou emotiu resultara redó.

Alfred Ramos, presentà l’acte i el llibre. L’Alcalde, Josep Almenar, ens donà la benvinguda a totes i a tots els que omplirem de gom a gom, la part del jardí on se celebrava. Després, ambdós autors parlaren del perquè del llibre i del seu contingut, que s’arreplega a l’anterior entrada del blog. Acabades les intervencions des de la mesa, vingueren les intervencions dels presents, que foren vertaderament emocionants.

Prengueren la paraula les tres germanes Pascual, que varen ser primer acollides per famílies de Picanya i després s’incorporaren a les Colònies Escolars. També parlaren Carmen i Mercedes Lázaro Tello, filles dels estatgers de l’època de l’Hort de Lis, així com la seus actual propietària a la que li va agrair la cessió dels jardins. Totes les intervencions destacaren els excel·lents records que els portaven les Colònies, els Horts i Picanya.

Teresa, la primera germana Pascual que intervingué, assenyalà l'enorme felicitat que sentiren a l'arribar a Picanya, ja que venien d'un Madrid “que només feia olor a trets i a bombes”, a un lloc de pau i d'afecte i amb l'olor de l'horta i de taronger, "tot el poble els esperava a la plaça, amb la banda de música, fou molt agradable...", primer tots els xiquets varen ser rebuts a cases de famílies acollidores. Les tres germanes varen conviure amb la família de José Navarro Anchel, regidor del Partit Comunista; afegiren que: “...tots varem ser rebuts de lo més be i visquérem molt feliços...”, “...eren famílies molt generoses ja que algunes estaven carregades de fills...”

Després, l'emotiva intervenció de Carmen Lázaro, filla dels estatgers que manifestà: “...la felicitat que vaig sentir al tindre com companys de joc a tots els xiquets de les colònies...”, com pentinava a la seus amiga Pilarín, les cures als malats. I la immensa tristesa que va sentir quan tots els xiquets es traslladaren a Mula fugint del front de guerra.

En suma, totes les persones que tinguérem la sort de participar a la presentació, varem assistir a un fet irrepetible. També es va anunciar que els autors han fet un documental, i el DVD es podrà vore el proper dijous, 31 de març, a la tertúlia de “La Lluna”.

3 comentarios:

  1. En el dia de hoy, 1 de Abril, he recibido la invitacion para la presentacion de dicho libro, por lo que da a entender que no podre ir a la misma, pasada la fecha, al igual que les ha llegado tarde a otros que tambien me lo han comentado.
    ¿Que ha pasado en el ayuntamiento....?

    ResponderEliminar
  2. Creo que no ha sido cosa del Ayuntamiento, sino de correos. A mi me ha pasado igual y le he preguntado al cartero y me ha dicho que es que no reparten todos los días por esa zona.

    ResponderEliminar
  3. Pues yo tengo un apartado de correos y tampoco me llegó, pienso que no tenían que desplazarse mucho?. Sabiendo como funciona correos, Porqué no las llevaron antes? mi invitación está fechada del día 23 miercoles y la presentación del libro era el 26 sabado,¿un poco justo no? no se si la culpa la tiene el ayuntamiento o correos, en este caso creo que van a la par..

    ResponderEliminar